Na een zeer geslaagde trainingsdag, 15 april op Assen, is het 6 dagen later eindelijk paasweekend. Dit keer geen eieren zoeken of chocoladehazen opeten totdat je er misselijk van wordt, nee, we gaan onze racelicentie halen en starten in de ZAC.

1e en 2e paasdag hebben we met volle teugen genoten van een zonovergoten TT Circuit Assen.

1e paasdag stond in het teken van het deelnamen aan de TOMS (Training Opleiding MotorSport) cursus, waarna je je wegrace licentie kunt aanvragen. Tijdens deze cursus worden verschillende aspecten van het racen aangehaald qua theorie en praktijk, zoals: de kleuren en betekenis van de diverse vlaggen, de ideale lijn, technieken zoals trail braking, proefstartjes en een mini racesimulatie.

TOMS race cursus

Robin

Voor het rijden op de baan werden we ingedeeld in groepjes van 4 rijders op 1 instructeur. De instructeur voorzag ons na iedere sessie van tips en trucs, die we konden toepassen in de volgende sessie. Het was een volle, drukke, maar leerzame dag met weinig rust tussen de circuit sessies en theorie door. Alles voor die licentie!

Zowel Robin als Joost, maar vooral Joost, leerden toch weer wat praktische zaken, die de volgende dag goed van pas zouden komen.

Joost

Vooral met de proefstartjes had ik veel lol. We deden dit op de oude Veenslang, die nog naast de Ruskenhoek ligt op het binnenterrein. Even wennen om echt vol gas te geven vanuit stilstand, zonder achterover te slaan natuurlijk! Later in de middag kwam dit goed van pas, bij de oefenraces.

Mijn PR op het TT Circuit wist ik vandaag aan te scherpen met weer eens 1,8 seconden, tot een 2:05.253. Progressie!

Geslaagd! 🎓

Omdat we allebei geslaagd waren en eindelijk in het bezit van het felbegeerde TOMS certificaat, mogen we nu officieel deelnemen aan wedstrijden! Al het papierwerk was al gedaan: aanvraag jaarlicentie, verzekering plus inschrijven 1e wedstrijd.
Dacht je dat alles goed ging…

Begint de benzinetank van je R6 spontaan te lekken! Gelukkig ontdekte mede coureur Dirk dit en kreeg ik hulp van Robin, Bouke, Esther en Günther. Vloeibare pakking die benzine kan weerstaan was de oplossing. Bedankt!!

Paddock life

In de avond werd er nog lang nagepraat op de paddock met mede (Rookie) coureurs, onder het genot van een bbq en pils. Prima sfeer! 🍻
Niet al te laat ging het licht echter uit, voor een ‘optimale’ nachtrust, ter voorbereiding op de races 2e paasdag. Daarover lees je straks meer. Eerst wat foto’s!

Categories: NieuwsZAC2019