Het Rookie race seizoen van team Road Racing Grunn zit erop, dus blikken we graag samen met jullie -vrienden, familie, supporters en volgers- terug op dit fantastische avontuur.

 

Vorig jaar rond deze tijd hadden Joost en Robin het vage plan om in 2019 te gaan racen. Hoe en wat precies? In ieder geval samen onze racelicentie halen en 1 of 2 races (😂) rijden, om te kijken of het wat is. Ook zouden we enkele dagen ‘vrij rijden’, waarbij het circuit van Spa-Francorchamps al snel ter sprake kwam.

Omstreeks december/januari raakte alles in stroomversnelling. Motoren werden bestickerd, de eerste circuitdagen geboekt én de eerste sponsors meldden zich 🤩 Via WhatsApp kregen we leuk contact met mede Rookie coureurs die ook gingen starten in de ZomerAvond Competitie.

De website kreeg geleidelijk steeds meer vorm; zo konden we onze snode plannetjes en nieuwsberichten delen met de achterban. Deze nieuwsberichten zouden de basis leggen voor onze inmiddels bekende raceverslagen, waar we als team best trots op zijn. In februari volgde er een hele dikke fotoshoot op verrassende locatie, om -tussen sponsor updates door- met onze motoren te kunnen posen op de site. Benjamin, nogmaals enorm bedankt!

 

Hieronder nemen we jullie in vogelvlucht mee door onze belevingen in en rond de ZAC 2019.

Training en licentie

15 April TT-Circuit AssenPirelli WSBK Track Day
Onze allereerste trainingsdag samen als team. De Pirelli Trackday was een ideale start richting de ‘TOMS’ cursus en de 1e wedstrijden.
Robin kon zijn volledig aangepaste Suzuki GSX-R 750 k4 testen en Joost kon wennen aan zijn allereerste circuitracer: de ’03 Yamaha R6 overgenomen van HPS Racing – Mariska #393.
Alle 5 sessies werden verreden onder prima weersomstandigheden en Joost wist meteen zijn PR op Assen al met 10 seconden te verbeteren naar een 2:07. Een prima seizoensopener!

21 April TT-Circuit AssenTraining Opleiding MotorSport
1e Paasdag stond de TOMS cursus op het programma. Deze cursus moet je volbrengen om een race licentie te kunnen aanvragen voor deelname aan de ZAC Races. Het programma was bomvol en er kwamen vele zaken aan bod, zoals de ideale lijn, remtechniek, proefstartjes en sprint races. Joost verbeterde wederom flink zijn PR, nu naar 2:03.
Aan het einde van de cursus ontvingen we het felbegeerde papiertje en konden we ons opmaken voor de wedstrijden op 2e paasdag: spannend!

 

De eerste races

22 April TT-Circuit Assen – ZAC Race 1 en 2
De allereerste wedstrijddag voor Team Road Racing Grunn. Beide coureurs startten in de NK Rookie 600-1000 klasse; Robin in de Rookie 1000 met #758 en Joost in de Rookie 600 met #759. Deze dag behaalden we behoorlijk vette resultaten 🏆

Robin werd 2e in Race 1 en in Race 2 deed hij dat nog eens dunnetjes over. Race 1 noteerde Robin de snelste ronde van de wedstrijd; gelijk een nieuw PR op Assen van 1:56.893.

Joost maakte een paar bliksemstarts en eindigde 9e in Race 1, met een nieuw PR van 2:02.407. Tijdens Race 2 werd de grindbak voor het eerst ‘geïnspecteerd’; zonder vallen vocht Joost zich terug naar P13.

Vive la France?

18 mei Croix en Ternois (FR) – ZAC Race 3 en 4
Voor het eerst als team een buitenland trip richting Frankrijk! Het werd een wedstrijddag met achteraf gemengde gevoelens, maar een avontuur was het zeer zeker.

Robin startte na promotie voor het eerst in de NK Sport 1000, waar een stuk harder wordt gereden. Race 1 en 2 finishte Robin 5e, met een PR op Croix van 1:02.354.

Joost’s R6 ondervond al tijdens de 1e vrije training een elektrische storing. Na een bezoekje aan de plaatselijke scooterboer voor een accu was de motor weer rijklaar, maar te laat om Race 1 te kunnen starten. In Race 2 vocht Joost zich echter knap terug vanaf de laatste startplek, inclusief stukje grindbak, naar een 5e plek met een 1:04 op de klok.

 

Zandvoort 2019

30 mei Circuit Zandvoort – ZAC Race 5 en 6
Op dit roemruchte circuit waren er wederom uitdagingen voor het team: Robin kwam er 6 jaar geleden voor het laatst en voor Joost was het zelfs de allereerste keer sturen tussen de duinen.

Robin reed 2 niet enorm spannende wedstrijden, waarbij hij in Race 1 en 2 wederom als 5e finishte. Hij scherpte zijn PR op dit circuit aan naar 2:03.045.

Voor Joost bleek 3x grindbak scheepsrecht: begin Race 1 miste hij zijn rempunt en hield de R6 maar net overeind, recht door de grindbak van de GP chicane. Desondanks 6e van de 600’s. In Race 2 werd er flink gestreden met GewoonDennis #346: met 0.07 seconde voorsprong op Dennis finishte Joost 5e van de 600’s, met een PR van 2:08.428.

 

Terug naar Assen

4 en 5 juni TT-Circuit AssenRoad Racing Grunn & Friends #1
2 Dagen vrij rijden met Robin & friends ! 3 Pitboxen vol raceliefhebbers over 2 dagen en in de avond een heerlijke BBQ met een hoop sterke verhalen 🙈 Niet alleen maar gezelligheid natuurlijk, want er werd ook serieus hard gereden en dit resulteerde in een nieuw Assen PR voor Robin van 1:56.267. Tevens weet hij nu redelijk constant in de 57/58 te rijden.

17 juni TT-Circuit AssenZAC Race 7 en 8
Joost verscheen deze dag alleen op de paddock, Robin moest verstek laten gaan vanwege werk. Joost sloot zich aan bij het tentenkamp met mede Rookies en zo werd dit, mede dankzij perfecte weersomstandigheden, een topdag!

Joost wisselde voor het eerst zelf een wiel én dook onder de 2 minuten (1:59.881)! Daar bovenop werd er fantastisch gestreden met o.a. GewoonDennis #346 en finishte Joost 2x als 5e van de 600’s. Oh, én een promotie naar de NK 600 F2 in de pocket!

 

België!

6 juli Circuit Zolder Vrij rijden
Een dagje vrij rijden voor Robin, met het oog op de wedstrijd van 9 juli, ook op Zolder. Joost zonder R6 mee ter support, want de races van maandag zou hij aan zich voorbij laten gaan. Robin wist -na 6 jaar niet meer op dit circuit te hebben gereden- zijn PR ruim te verbeteren naar een 1:49.531, ondanks de nodige ‘STVA’ motorproblemen 😫

9 juli Circuit Zolder – ZAC Race 9 en 10
Op het circuit wat hem goed ligt, reed Robin na de trainingsdag een paar sterke races en finishte 3e in Race 1 en 4e in Race 2. Hij verliet Zolder opnieuw met een aangescherpt PR van 1:47.906.

Deze dag liet helaas ook de keerzijde zien van onze prachtige, maar risicovolle sport. Tommie Megens kwam hard ten val en overleed een paar dagen later aan de gevolgen. Dit heeft een diepe indruk nagelaten op ons allen voor de rest van het seizoen. R.I.P. Tommie.😢

 

Vrij rijden

14 juli TT-Circuit Assen – Road Racing Grunn & Friends #2
Een dagje vrij rijden voor Robin, terug op het thuiscircuit. Met onder andere Jeroen, Jannes en Ramon (alle 3 inmiddels geïnfecteerd met het beruchte race virus) in een pitbox, werd het een gezellige boel. Robin wist constant 1:57’ers te rijden en ook zijn PR weer wat aan te scherpen, naar 1:56.062

18 juli Spa-Franchorchamps – Road Racing Grunn & Friends #3
Eindelijk was het dan zover. Robin, Joost en Jeroen met 3 circuitmotoren van Niezijl naar de Ardennen. In de appgroep met andere rijders werd er al maanden over gesproken: het roemruchte Circuit de Spa-Francorchamps. 7 kilometer lang: snel, vloeiend, hoogteverschillen en blinde bochten 😍

Robin kwam hier in 2013 voor het laatst en had dus al de nodige circuitkennis. Dit zorgde ervoor dat hij vrij snel werd overgeplaatst naar een snellere groep en keurige 2:52‘ers noteerde. Joost en Jeroen vermaken zich in groep Fast. Joost komt tot een prima debuut PR van 2:55!

 

En weer naar Assen

3 augustus TT-Circuit Assen – ZAC Race 11 en 12
Deze dag was het gezellig druk qua support. Robin aasde op het podium in de NK Sport 1000 en Joost maakte zijn debuut in de NK 600 F2. Het team was deze dag voor het eerst gehuld in eigen shirts en te herkennen aan 2 grote vlaggen met logo erop. Allemaal mogelijk gemaakt door MooiCreatie.nl

Robin reed 2 hele sterke wedstrijden en mocht Race 1 zelfs vanaf pole position starten, zijn 1e ooit! Race 1 finishte Robin als 3e en Race 2 -met een snelste raceronde- als 4e. Daarbij werd een dik nieuw PR neergezet 1:53.354, waarmee Robin promoveerde naar de Supersport 1000!

Joost was niet top fit deze dag, maar maakte toch een prima debuut tussen de snellere jongens. In de kwalificatie een nieuw PR van 1:58.094 en in de races 18e en 15e. Een prima eerste indruk van de snellere klassen!

 

14 augustus TT-Circuit Assen – Road Racing Grunn & Friends #4
Weer eens een dagje vrij rijden met Robin, Jeroen en Jannes. Waar Robin in het begin van het seizoen constant 1:57’ers reed, waren dit inmiddels al constant 1:55’ers geworden 👊
Deze dag werd ook de 1e crash van het seizoen genoteerd door #758 en gezien de omstandigheden mogen we van geluk spreken… de afloop had erger gekund (JK Motoren, tnx voor het kuipwerk oplappen!) 😁

26 augustus TT-Circuit Assen – Mental Racing Coaching
Iets geheel anders voor een keer: Robin volgt de cursus Mental Racing Coaching, waarbij er dieper wordt ingegaan op de mentale aspecten die horen bij het racen. Deze cursus werd door Robin ervaren als een verrijking en zeker na zijn crash van afgelopen 14 augustus, was dit de perfecte dag om de draad weer op te pakken voor het laatste gedeelte van het seizoen!

1 september TT-Circuit Assen – Vrij rijden
Samen met Jeroen reed Robin nog een paar sessies op Assen. Jeroen testte zijn nieuwe circuitracer, een GSX-R 600 k7. Robin wilde het ritme vasthouden voor de aanstaande 4-uurs endurance wedstrijd. Wederom deze dag constant 1:55’ers, dus laat die 4 Uren maar komen!!!✊

 

Endurance 4u van Assen

2 september TT-Circuit Assen ZAC 4 uren van Assen
De Uitert 4 uur van Assen. Wederom een nieuw avontuur voor het opgezette Team#58. Een heuse endurance race, met als gastrijder Dennis Batterink en een echte pit crew, met volledig verzorgde catering. Dit zou een gedenkwaardige dag worden!
Met 3 coureurs én crew werd, gezien de omstandigheden, een heel knap resultaat behaald als debuterend team.

In de Sportklasse kwamen we als 9e van de 17 teams over de streep; in de race reden we zelfs even op de 3e positie. Over all finishten we als 23e van de 41 teams!

 

Keertje OWCUP

13 september TT-Circuit Assen – OWCUP Race 9
Robin startte deze dag in dé andere Nederlandse competitie, om eens te kijken hoe het er daar aan toe gaat (wie weet wat 2020 ons brengt : ) Startend in de SportCup 1000 wist hij een knappe P15 te behalen, in een veld van 30 rijders.

 

Lang verhaal kort

Valt dit bizarre 1e jaar überhaupt samen te vatten? Amper, want wat is er ontzettend veel gebeurd. We verbeterden meerdere malen PR’s, leerden nieuwe circuits kennen, stonden op het podium, op pole position, volbrachten samen een 4 uurs wedstrijd, eindigden het seizoen 5e in de NK Sport 1000 (Robin) en 13e in de NK 600 F2 (Joost)… zo genoeg?

Onze doelen -de licentie halen en een race rijden- zijn meer dan behaald. Bovenal hebben we GENOTEN; ook van jullie enthousiasme! Eens temeer willen we jullie bedanken voor een geweldig seizoen 2019 🥰

Wij zetten nu de motoren aan de druppelladers en hangen onze racekleding in de kast. Intussen worden de eerste plannen voor 2020 alweer gesmeed en hopen wij volgend jaar ook weer op jullie fantastische steun. Een mooi teampresentje is onderweg naar onze sponsors en ClubTikkie leden 📩

Ons (blijven) steunen in de voorbereiding op 2020 kan op verschillende manieren. Neem gerust contact met ons op! Via de Club Tikkie linkjes op onze Sponsors pagina kun je een bedrag naar keuze doneren en kiezen of je wel/niet graag in de spotlights komt.

Bedankt voor jullie support! 🏁

 

Categories: ZAC2019